Back

Το Φροντιστήριο της νέας εποχής

Το Φροντιστήριο της νέας εποχής

Θεόδωρος Μερτσανίδης

Οι τάσεις της εποχής και η πανδημία του Κορωνoϊού διαμόρφωσε έτσι τις συνθήκες ώστε οι επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες να στραφούν στον χώρο του Ίντερνετ.

 

Η e-Noesis ωστόσο ιδρύθηκε και καθιερώθηκε ως διαδικτυακό φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης πολύ πριν από αυτήν την κρίση στον τομέα των φροντιστηρίων και την κατ’ ανάγκη ερασιτεχνική τους στροφή στις on-line υπηρεσίες.

 

Είναι το πρώτο φροντιστήριο στην Πιερία και από τα πρώτα στην Ελλάδα που παρέχει οργανωμένα διαδικτυακά μαθήματα σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ας γνωριστούμε καλύτερα!

Η e-Noesis ιδρύθηκε από μια ομάδα μαθηματικών, marketeer και designer το 2018. Ωστόσο η ιδέα του Online φροντιστηρίου και η επεξεργασία πριν την υλοποίηση ξεκίνησε αρκετά χρόνια πριν, στο μακρινό 2010.

 

Οι υπηρεσίες που προσφέρουμε αφορούν την on-line εκπαίδευση σε μαθητές γυμνασίου, λυκείου και ΕΠΑΛ, σε ομογενείς που φοιτούν σε ελληνικά γυμνάσια ή λύκεια , σε μαθητές που φοιτούν στο Ευρωπαϊκό σχολείο και προετοιμάζονται για το πτυχίο European Baccalaureate καθώς και σε Έλληνες ομογενείς που θέλουν να μάθουν την ελληνική γλώσσα.

 

Την πρώτη χρονιά παρείχαμε σαν φροντιστήριο διδασκαλία μόνο στο αντικείμενο των μαθηματικών. Στην προσπάθεια όμως να προσφέρουμε στα παιδιά μας μια πλήρη υπηρεσία, εντάξαμε και τα υπόλοιπα μαθήματα που σχετίζονται με τις θετικές και θεωρητικές επιστήμες.

 

Μια οργανωμένη υπηρεσία εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης μπορεί να προσφέρει ίσες ευκαιρίες εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου σε όλους τους μαθητές ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής, αρκεί να γίνεται με συνέπεια και τεχνογνωσία.

 

Λύνει το πρόβλημα της μετακίνησης, προσφέρει σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας και όλη η διαδικασία πραγματοποιείται από ένα γνώριμο για τον μαθητή περιβάλλον, το διαδίκτυο.

 

Ο λόγος λοιπόν που δημιουργήσαμε το φροντιστήριο e-Noesis, είναι για να προσφέρουμε σε όλους αυτούς τους μαθητές τη δυνατότητα να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους με έναν πιο εξελιγμένο, ευκολότερο και πιο ευχάριστο τρόπο. Αυτό πετυχαίνεται μέσω του ψηφιακού περιβάλλοντος, περιορίζοντας τις μετακινήσεις και παρέχοντας άμεση πρόσβαση στο ψηφιακό υλικό, καθώς και μέσω της αλληλεπίδρασης και της διαδραστικότητας που αναπτύσσεται.

Πώς πραγματοποιείται η εκπαίδευση

 

Η εκπαίδευση πραγματοποιείται σε ολιγομελή τμήματα ή σε μορφή ιδιαιτέρων μαθημάτων.

 

Τα τμήματα δημιουργούνται βάσει δυναμικότητας και η διαδικασία ένταξης είναι αυστηρή. Ο μαθητής συμπληρώνει τα διαγνωστικά τεστ σε βασικά μαθήματα και σε συνδυασμό με την κρίση του καθηγητή από το πρώτο δοκιμαστικό μάθημα, γίνεται η αρχική εκτίμηση και κατά συνέπεια η ένταξη σε τμήμα.

 

Οι μαθητές έχουν ενεργή συμμετοχή στο μάθημα. Καλούνται να χρησιμοποιούν το τετράδιο τους ή τον ψηφιακό πίνακα σε περίπτωση που διαθέτουν γραφίδα και να επιλύουν ασκήσεις κατά τη διάρκεια του μαθήματος αλλά και μετά, σαν εργασία για το σπίτι.

 

Παράλληλα συμμετέχουν καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς σε ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό σύστημα αξιολόγησης με διαδραστικά τεστ, εργασίες και διαγωνίσματα.

Φιλοσοφία 

Αν θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε σε μια πρόταση την φιλοσοφία της e-Noesis, θα ήταν:
 ” Εκσυγχρονίζουμε τον τρόπο που πραγματοποιείται η εκπαίδευση”.

 

Είναι πολύ σημαντικό για έναν εκπαιδευτικό οργανισμό να προσαρμόζεται στις τάσεις και τις τεχνολογικές δυνατότητες της νέας εποχής.

 

Για τον λόγο αυτό δημιουργήσαμε ειδικά διαμορφωμένα studios που παρέχουν υψηλής ποιότητας εικόνα και ήχο, καθώς και ένα ψηφιακό περιβάλλον κατάλληλα προσαρμοσμένο στις ανάγκες κάθε μαθητή.

Πέραν όμως από το κομμάτι του εκσυγχρονισμού και της καινοτομίας, προσπαθούμε να έχουμε προσωπική επαφή με τον μαθητή, να δημιουργούμε κλίμα εμπιστοσύνης και οικειότητας σε επιτρεπτά πλαίσια, να υποστηρίζουμε ψυχολογικά όλους τους μαθητές, να τους παρέχουμε κίνητρα και να μη δίνουμε έμφαση μόνο στην εκπαίδευση, αλλά και στον παιδευτικό ρόλο που αυτή έχει.

 

Θεωρούμε πολύ σημαντικό μέσα από την συνεργασία μας, ο μαθητής να μάθει να σέβεται και να εκτιμά τους γύρω του και το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται. Για τον σκοπό αυτό έχουμε δημιουργήσει, και δημιουργούμε, εθελοντικές δράσεις για να προωθήσουμε την φιλοσοφία που εμείς οι ίδιοι έχουμε στα παιδιά.

Εκπαιδευτική καινοτομία

Η εκπαιδευτική καινοτομία έγκειται στο γεγονός ότι συνεχίζουμε την διαδικασία της διδασκαλίας κατά τον τρόπο τον οποίο γνωρίζει ο μαθητής, προσθέτοντας λεπτομέρειες ψηφιακού περιεχομένου.

 

Εν αντιθέσει με την δια ζώσης διδασκαλία, το μάθημα καταγράφεται και ο μαθητής μπορεί να το παρακολουθήσει σε επανάληψη μέσα από τον λογαριασμό του .

 

Επίσης στο μάθημα προστίθενται στοιχεία διαδραστικότητας. Μπορεί δηλαδή ο ίδιος ο μαθητής να ενεργεί πατώντας κλίκ και να επεμβαίνει σε διάφορα σημεία του μαθήματος με αποτέλεσμα να νιώθει ελκυστικότερη την διαδικασία και να συμμετέχει περισσότερο ενεργά στην ροή του μαθήματος.

 

Για παράδειγμα μπορεί να γράψει και ο ίδιος στο ψηφιακό πίνακα, με την προϋπόθεση ότι διαθέτει γραφίδα, μπορεί να διαχειρίζεται τα status του δηλώνοντας τη διάθεση να σηκώσει το ”ψηφιακό χέρι” για να απαντήσει σε κάποια ερώτηση ή να εκφράσει κάποια απορία.

 

Επίσης συμμετέχει στα ψηφιακά τεστ και σε διαδραστικές εφαρμογές κατανόησης όπως το desmos (γραφικές παραστάσεις στα μαθηματικά).

 

Παράλληλα οι γονείς έχουν την δυνατότητα να ενημερώνονται σχετικά με τις επιδόσεις και την πορεία των μαθητών καθ΄ όλη την διάρκεια της σχολικής χρονιάς είτε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας με στατιστικά, αναλύσεις και σχόλια καθηγητών είτε μέσω live meetings με τους καθηγητές.

Σύγχρονη διδασκαλία VS παραδοσιακή διδασκαλία

Για να κατανοήσουμε την διαφορά μεταξύ σύγχρονης και παραδοσιακής διδασκαλίας της κιμωλίας, του πίνακα και της εικόνας, θα φέρουμε το παράδειγμα της ζυγαριάς που χρησιμοποιεί το σχολικό βιβλίο στα μαθηματικά της Β’ γυμνασίου, στη προσπάθεια να επεξηγήσει την έννοια της εξίσωσης.

 

Είναι ένα θέμα το οποίο παρουσίασε η μαθηματική ομάδα της e-Νoesis στο συνέδριο της μαθηματικής εταιρίας που πραγματοποιήθηκε στην Πιερία με θέμα ” Η διδασκαλία των μαθηματικών στην ψηφιακή εποχή”.

 

Παρατηρούμε ότι ο συγγραφέας του βιβλίου προσπαθεί να επεξηγήσει την έννοια της ισορροπίας καθώς αφαιρούνται βαρίδια και το πώς συνδέονται αυτά με μια μαθηματική εξίσωση, μέσα από εικόνες.

Απόσπασμα από το βιβλίο

Η ομάδα της e-Νoesis δημιούργησε την παρακάτω παρουσίαση για να επεξηγήσει την έννοια της εξίσωσης.

Βίντεο

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η κίνηση και η προσομοίωση είναι απαραίτητος παράγοντας για την ορθή και βαθιά κατανόηση των θετικών επιστημών και τα στοιχεία animation προσδίδουν ευχάριστες συνθήκες για την μελέτη ενός παιδιού.

 

Η ομάδα της e-Νoesis δουλεύει αρκετά χρόνια προς αυτή την κατεύθυνση και δημιουργεί ψηφιακές παρουσιάσεις με στοιχεία animation και προσομοίωσης, τα οποία και χρησιμοποιούν οι καθηγητές για την παράδοση του μαθήματος.

 

Ο δρόμος για τη μάθηση νέου τύπου, η οποία συμβαδίζει με την εξέλιξη της τεχνολογίας και εμπειρικά είναι πολύ πιο ελκυστική και ευχάριστη από οποιαδήποτε άλλη μορφή, έχει ήδη χαραχθεί από την eNoesis και όσους μπήκαν στη διαδικασία να την εμπιστευτούν.

 

Θα θέλατε να έχετε την εμπειρία μιας σύγχρονης διδασκαλίας;

Floating Review Template1
4.9/5