Back

5+1 τρόποι να βελτιωθούν οι κακοί βαθμοί στο σχολείο

5+1 τρόποι να βελτιωθούν οι “κακοί” βαθμοί στο σχολείο 

Θεόδωρος Μερτσανίδης

Ο Φεβρουάριος, ίσως ο πιο ιδιαίτερος μήνας της χρονιάς. Με λιγότερες μέρες, κρύος στις αρχές του αλλά άκρως εορταστικός και ιδιαίτερα συναισθηματικός για τους δικούς του λόγους.

 

Ίσως λόγω της ανοιξιάτικης αίσθησης, ίσως και τα καρναβάλια να προσδίδουν την δική τους πινελιά. Για τους μαθητές ωστόσο κρύβει μια επιπλέον ιδιαιτερότητα, που δεν είναι άλλη από τους βαθμούς του πρώτου τετραμήνου.

 

Καλοί ή κακοί βαθμοί, αποτελεί την περίοδο που γίνεται ο πρώτος απολογισμός της σχολικής χρονιάς.

 

Αν είναι καλοί, σημαίνει ότι έχεις βρει το κλειδί και μπορείς να συνεχίσεις το δρόμο που έχεις χαράξει.

 

Στην περίπτωση που οι βαθμοί δεν είναι αυτοί που περίμενες όμως, μην απογοητεύεσαι. Τα περιθώρια βελτίωσης είναι μεγάλα αρκεί να ξέρεις τον τρόπο.

 

Σε αυτό το άρθρο σου παρουσιάζουμε 5 + 1 τρόπους για να βελτιωθούν οι κακοί βαθμοί του σχολείου και φυσικά η ψυχολογία σου!

1.Οργάνωσε το διάβασμά σου

 

Ο χρόνος που αφιερώνεις στο διάβασμά σου πρέπει να είναι ουσιαστικός. Η πρώτη συμβουλή που δίνουμε σε όλους μας τους μαθητές είναι να μελετούν και να μην ξεφυλλίζουν!

 

Μάθε καλά τους ορισμούς και προσπάθησε να τους καταλάβεις. Λύσε τις ασκήσεις που κάνατε στο μάθημα και μην ξεφυλλίζεις το τετράδιο σου. Τα περισσότερα μαθήματα χρειάζονται πρακτική εξάσκηση, όχι ξεφύλλισμα του τετραδίου σου, δεν είναι περιοδικό ! 

 

Επίσης ένας από τους σημαντικότερους λόγους που οδηγούν στην κακή απόδοση είναι να μην αφιερώνεις τον απαραίτητο χρόνο στο διάβασμά σου. Ακόμα και ο εξυπνότερος άνθρωπος στον πλανήτη να είσαι, αν δεν αφιερώσεις χρόνο, δεν πρόκειται να επιτύχεις υψηλές αποδόσεις.

 

Δεν έχει σημασία αν καταλαβαίνεις κατά την παράδοση του μαθήματος. Η μελέτη θα σε βοηθήσει να αφομοιώσεις αυτές τις γνώσεις. Ο χρόνος που χρειάζεται κάποιος είναι υποκειμενικός και θα πρέπει εσύ να βρεις την χρυσή τομή.

 

Γι’ αυτό λοιπόν αυτό που σου συνιστούμε είναι να φτιάξεις ένα κατάλληλο εβδομαδιαίο πρόγραμμα κατά την προσωπική σου εκτίμηση και να το εφαρμόσεις με συνέπεια. Αν δεις ότι δεν λειτουργεί για εσένα, αναπροσάρμοσέ το , μέχρι να βρεις τις κατάλληλες ώρες που χρειάζεσαι ώστε να είσαι αποδοτικός.

2. Δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες μελέτης

Αφού λοιπόν οργανώσεις το διάβασμά σου, σειρά έχει να δημιουργήσεις και τις κατάλληλες συνθήκες ώστε για να πραγματοποιήσεις  τη μελέτη σου χωρίς επιπλοκές.

 

Ένας από τους πιο απαραίτητους παράγοντες είναι να μην αποσπάσαι από τις  συνθήκες του εξωτερικού σου περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια της μελέτης. Μην έχεις ανοιχτή την τηλεόραση ή τον υπολογιστή, ο εγκέφαλος δεν μπορεί να είναι συγκεντρωμένος σε δύο πράγματα ταυτόχρονα.

 

Κλείσε το κινητό σου ή βάλε το σε λειτουργία πτήσης. Σε καμία περίπτωση μην το ανοίξεις για να σερφάρεις στο ίντερνετ, να δεις story στο Instagram ή να απαντήσεις σε μηνύματα. Είναι βέβαιο ότι θα περάσει η ώρα που έχεις προγραμματίσει για μελέτη πάνω από το κινητό σου χωρίς να το αντιληφθείς. Επίσης θα σου συνιστούσαμε να μην διαβάζεις στο κρεβάτι, γιατί μπορεί να νυστάξεις πολύ πιο εύκολα.

 

Τέλος, πολύ σημαντικό είναι να διαθέτεις χρόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας για να ξεκουράζεσαι και να κάνεις πράγματα που σε γεμίζουν.

3. Να συμμετέχεις στην τάξη – Οργανώσου καλύτερα στην αξιολόγηση

Έχεις αναρωτηθεί πότε γιατί οι βαθμοί σου είναι κακοί ; Ποια είναι τα βασικά κριτήρια ενός καθηγητή σχολείου για να σε αξιολογήσει;

 

Πρώτο και κυριότερο, η συμμετοχή στην τάξη. Αν δεν συμμετέχεις, πώς θα καταλάβει ένας καθηγητής το επίπεδο στο οποίο βρίσκεσαι και την δουλεία που κάνεις στο σπίτι ;

 

Ακόμα και κάποιο λάθος να κάνεις δεν έγινε και κάτι, άλλωστε όλοι μας κάνουμε λάθη! Αν δεν συμμετέχεις λόγω του ότι είσαι αδιάβαστος, ίσως είναι η ώρα να αρχίσεις να το παίρνεις λίγο πιο ζεστά. Δεν χρειάζεται ξαφνικά να γίνεις άριστος μαθητής, αρκεί να είσαι συνεπής στις υποχρεώσεις σου ως προς τους καθηγητές.

 

Το δεύτερο κριτήριο για να σε αξιολογήσει ο καθηγητής είναι τα τεστ και τα διαγωνίσματα που γράφεις κατά τη διάρκεια ενός τετράμηνου.

 

Γι’ αυτό λοιπόν κατά την περίοδο των αξιολογήσεων οργανώσου και ξεκίνα δυναμικά την επανάληψή σου. Μπορείς να ρωτήσεις ακόμα τον καθηγητή σου που να εστιάσεις και τι να προσέξεις. Δείξε του με τον τρόπο σου ότι προσπαθείς για το καλύτερο αποτέλεσμα!

4. Ξεκίνα επανάληψη

 

Επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως, δεν είναι καθόλου τυχαίο το αρχαίο ρητό. Αν θέλεις να πατάς γερά στα πόδια σου και να χτίσεις ισχυρά θεμέλια για ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον, θα πρέπει να κάνεις συχνή επανάληψη.

 

Αν είσαι μαθητής λυκείου και δεν σου φτάνει ο χρόνος, τουλάχιστον να εφαρμόζεται η συχνή επανάληψη στα μαθήματα της κατεύθυνσης που έχεις ή πρόκειται να διαλέξεις. Ειδικά αν είσαι Γ’ λυκείου, η επανάληψη είναι το κλειδί για την επιτυχίας σου!

 

Μη περιμένεις λοιπόν να γράψεις κάποιο διαγώνισμα για να ξεκινήσεις επανάληψη. Μόλις ολοκληρώσεις μια ενότητα, ξεκίνα να διαβάζεις τη θεωρία και να λύνεις τις ασκήσεις από την αρχή.

 

Αν σου είναι δύσκολο δεν χρειάζονται υπερβολές. Ξεκίνα με 2-3 ώρες, λύσε όσες περισσότερες λυμένες ασκήσεις (που έχετε κάνει με τον καθηγητή στο μάθημα) μπορείς και προσπάθησε κάθε φορά να αφιερώνεις όλο και πιο πολύ χρόνο

5. Θετική σκέψη

 

Το λιγότερο που έχεις να κάνεις, είναι να  επιδείξεις θετική διάθεση. Όπως αναφέραμε και πριν, κανείς δεν είναι τέλειος και όλοι έχουμε ελαττώματα. Το θέμα είναι να υπάρχει η διάθεση και το κίνητρο για βελτίωση.

 

Με σωστή τακτική και οργάνωση, ποτέ δεν είναι αργά να βελτιωθούν οι κακοί βαθμοί. Ωστόσο το σημαντικότερο είναι να χτίσεις τις βάσεις σου για τις πανελλήνιες εξετάσεις.

 

Και αν αισθάνεσαι ότι δεν μπορείς να τα καταφέρεις μόνος σου, ζήτα βοήθεια! Τα περισσότερα παιδιά δεν διαθέτουν την εμπειρία να πορευτούν μόνα τους αυτόν το δρόμο.

 

Θα μπορούσες να ζητήσεις βοήθεια από κάποιον φίλο σου που εμπιστεύεσαι για να σε βοηθήσει σε κάποιες ασκήσεις για παράδειγμα. Από τον καθηγητή σου, άλλωστε είναι η δουλεία του να σε βοηθήσει. Θα μπορούσες και από εμάς !

6. Παρακολούθησε μαθήματα με την e-Noesis.

 

Βλέπεις λοιπόν ότι οι κακοί βαθμοί δεν χρειάζεται να σε αγχώνουν. Είναι αντιμετωπίσιμο πρόβλημα, αρκεί να βρεις το σωστό τρόπο για να τους βελτιώσεις.

 

Αν αισθάνεσαι ότι δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις μόνος στο κομμάτι αυτό και ότι χρειάζεσαι βοήθεια, θα ήταν μεγάλη μας χαρά να σε έχουμε στην ομάδα μας!

 

Με την e-Noesis έχεις πρόσβαση στην υψηλότερη ποιότητα διαδικτυακής εκπαίδευσης. Με Εξειδικευμένη πλατφόρμα, έμπειρη εκπαιδευτική ομάδα, οργανωμένο πρόγραμμα σπουδών με δυνατότητα συμμετοχής σε επαναληπτικά livestreaming μαθήματα και συνεχείς αξιολογήσεις, ο δρόμος για την βελτίωσή σου είναι ανοιχτός !

 

Τι λες ; Θα ήθελες να δοκιμάσεις ;

Floating Review Template1