Οι επιπτώσεις του covid-19 στους μαθητές της Β λυκείου
Οι επιπτώσεις του covid-19 στους μαθητές της Β λυκείου
Η πανδημία του covid-19 έχει επηρεάσει σημαντικά το παγκόσμιο εκπαιδευτικό σύστημα, οδηγώντας στο κλείσιμο σχολεία, πανεπιστήμια και εκπαιδευτικά κέντρα. Αυτό έχει αντίκτυπο στους περισσότερους μαθητές με το 72% εξ αυτών σε ολόκληρο τον κόσμο να μην μπορούν να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους από το σχολείο.
Το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο, με τα σχολεία να είναι κλειστά σχεδόν για δύο μήνες.
Φυσικό επακόλουθο να δημιουργηθεί διαταραχή στην εκπαίδευση όλων αυτών των μαθητών, με σημαντικότερη ενδεχομένως αυτή των μαθητών της Β λυκείου.
Το άρθρο αυτό αναφέρει ποια είναι τα προβλήματα που δημιούργησε ο εγκλεισμός στους μαθητές της Β λυκείου και τις επιπτώσεις αυτών.
Αποπροσανατολισμός από τον βασικό στόχο
Η σχολική περίοδος της Β λυκείου είναι ο προθάλαμος της προετοιμασίας για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Είναι ίσως η τελευταία περίοδος που μπορούν να καλυφθούν κενά εάν υπάρχουν, ιδιαίτερα για μαθήματα όπως τα μαθηματικά, και είναι η περίοδος που θέτονται τα θεμέλια για τον μεγάλο στόχο. Που δεν είναι άλλος από την επιτυχία στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που δημιούργησε η περίοδος αυτή, είναι ότι οι μαθητές αποπροσανατολίστηκαν από τον βασικό τους στόχο. Οι λόγοι ποικίλουν.
Σημαντικός παράγοντας είναι ότι έχει χαθεί η επαφή με το σχολείο, τους καθηγητές και την εκπαιδευτική διαδικασία.
Ναι, θεωρούμε ότι η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα στην εκπαίδευση σήμερα, αρκεί να γίνεται με τον σωστό τρόπο.
Και κακά τα ψέματα, η δημόσια εκπαίδευση δεν ήταν έτοιμη να κάνει από την μια μέρα στην άλλη ένα τόσο μεγάλο άλμα και να υποστηρίξει το εγχείρημα αυτό.
Ένας ακόμα πολύ σημαντικός παράγοντας είναι ότι δεν έχουν πλέον κίνητρα. Από την περίοδο του Μαρτίου και μετά, δεν γράφουν τεστ ή διαγωνίσματα, δεν θα γράψουν προαγωγικές εξετάσεις και ενδεχομένως να μην πάρουν βαθμούς τετράμηνου.
Αποτέλεσμα να ελαττωθεί ο χρόνος που αφιερώνουν στη μελέτη, να χαθεί ο ρυθμός τους , να απομακρύνονται από όλα όσα μέχρι χτες ενέτασσαν στην καθημερινότητά τους και όλα όσα είχαν μάθει σταδιακά να λησμονούνται.
Και μιας και μιλάμε για εγκλεισμό στο σπίτι, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στο gaming, το Netflix και τα κοινωνικά δίκτυα. Η «βαρεμάρα» διακατέχει στο ύψιστο τη μέρα και η ενασχόληση με τις ηλεκτρονικές συσκευές … καλά κρατεί!
Είναι λογικό από τη στιγμή που καλούμαστε να περάσουμε ενάμιση μήνα στο σπίτι, να στραφούμε σε διάφορα ψυχαγωγικά μέσα.
Άνθρωποι είμαστε, θα πρέπει να βρούμε διέξοδο και να τα συνδυάσουμε όλα. Αλλά βάζοντας πάντα όρια. Χωρίς να ξεχνάμε τον τελικό μας στόχο !
Δεν διδάχθηκαν βασικές ενότητες
Από τα μέσα Μαρτίου και μετά που έκλεισαν τα σχολεία, επικρατεί μια σύγχυση σε θέματα που αφορούν τη διδακτέα ύλη.
Για ένα χρονικό διάστημα 2-3 εβδομάδων δεν πραγματοποιήθηκαν καθόλου μαθήματα. Επίσης δεν διαθέτουν όλοι οι καθηγητές τις απαραίτητες τεχνολογικά δεξιότητες για εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική ροή.
Σε γενικότερα πλαίσια το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο σχολείο περιλαμβάνει περισσότερο επανάληψη σε ενότητες που έχουν ήδη διδαχθεί, παρά παράδοση νέων ενοτήτων.
Οι περισσότεροι μαθητές, δεν θα διδαχθούν ενότητες οι οποίες είναι απαραίτητες για να προχωρήσουν στην ύλη της επόμενης τάξης. Δεν θα ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διδακτέα ύλη των μαθημάτων προσανατολισμού που έχουν επιλέξει και πρόκειται να εξεταστούν την επόμενη χρονιά.
Και όταν μιλάμε για μαθηματικά , θεωρείται απαγορευτικό ένας μαθητής να ξεκινήσει την χρονιά της Γ λυκείου χωρίς να έχει διδαχθεί το τελευταίο κεφάλαιο της Άλγεβρας Β λυκείου με τις εκθετικές και λογαριθμικές συναρτήσεις.
Συνεπώς δημιουργούνται κενά. Και τα κενά επιφέρουν όλο και μεγαλύτερα κενά, δημιουργούν αισθήματα άγχους και ανασφάλειας. Επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία και δημιουργούν ψυχολογική πίεση. Δημιουργούν ακόμα και την πεποίθηση ‘’ εγώ δεν είμαι καλός στα μαθηματικά για παράδειγμα’’ ενώ ενδεχομένως να υπάρχει όχι λόγω έλλειψης ικανότητας, αλλά γιατί υπάρχουν αυτά τα κενά.
Το πιθανότερο είναι οι μαθητές με κενά να το αντιληφθούν αυτό κατά το αρχικό στάδιο της προετοιμασίας τους για τις Πανελλαδικές εξετάσεις.
Αισθάνεσαι ότι έχεις κενά στην άλγεβρα και στην φυσική Β λυκείου ;
Είμαστε εδώ για σένα !
Δημιουργήσαμε ένα πλήρες εκπαιδευτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει livestream από το κανάλι μας στο youtube, ψηφιακά τεστ αξιολόγησης και βίντεο στις σημαντικότερες ενότητες που ενδεχομένως να μην έχεις διδαχθεί καλά στο σχολείο το διάστημα αυτό !
Αφήστε μας το e-mail για να ενημερωθείτε για τις ενότητες τις οποίες θα περιλαμβάνουν τα livestream καθώς και πληροφορίες σχετικά με το πώς γίνεται η πρόσβαση στα ψηφιακά τεστ και βίντεο των livestream.
Μπορείς να συμμετέχεις εντελώς δωρεάν!
Απεχθανόμαστε κ εμείς τα spam 🙂
Δεν βγήκε σωστά η επανάληψη
Ως γνωστόν, η επανάληψη είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως .
Θα πρέπει να περιλαμβάνεται τακτικά στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των μαθητών, να γίνεται ορθά κατά τη διάρκεια της χρονιάς και σχολαστικά μετά την ολοκλήρωση της ύλης.
Ναι μεν προαναφέραμε παραπάνω ότι η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση στα σχολεία περιλαμβάνει περισσότερο επανάληψη σε ενότητες που έχουν διδαχθεί αλλά … επανάληψη από τον καθηγητή και χωρίς αξιολόγηση είναι … δώρον άδωρον !
Το να παρακολουθεί ένας μαθητής από το σπίτι του τον καθηγητή να κάνει επανάληψη είτε live (μέσω zoom ή webex) είτε μέσω αρχείων pdf που ανεβαίνουν στις εκπαιδευτικές πλατφόρμες, δεν θα επιφέρει ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Η επανάληψη γίνεται από τον μαθητή και τη μελέτη που πραγματοποιεί, όχι από τον καθηγητή. Ο καθηγητής παροτρύνει, καθοδηγεί και λύνει ότι απορίες προκύψουν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής.
Για να γίνει κατανοητό, ας εστιάσουμε στο εξής :
Ας υποθέσουμε ότι ο καθηγητής του σχολείου πραγματοποιεί live επανάληψη στην τριγωνομετρία της Άλγεβρας Β λυκείου με επίλυση βασικών ασκήσεων ( ενότητα σημαντική που έχουν διδαχθεί οι μαθητές στα μέσα στης χρονιάς).
Αν δεν λύσει ο μαθητής ο ίδιος τις ασκήσεις αυτές , δεν μελετήσει τη θεωρία της ενότητας αυτής, δεν λάβει τη βοήθεια και καθοδήγηση του καθηγητή και δεν συμμετέχει σε κάποιο είδος αξιολόγησης (τεστ, εξετάσεις), είναι φύσει αδύνατον να είναι αποδοτική η επανάληψη του.
Αν συνυπολογίσουμε τις γενικότερες επιπτώσεις του εγκλεισμού στο σπίτι όπως άστατο ωράριο ύπνου που πολλές φορές συμβαίνει, χαλαρότητα και αποχή από μελέτη, η διαδικασία γίνεται ακόμα πιο δύσκολη .
Για να αναλάβει το κομμάτι αυτό ένας μαθητής μόνος του μετά από μια τέτοια περίοδο απαιτεί οργανωτικότητα, ωριμότητα και πειθαρχεία.
Κλίμα αβεβαιότητας
Και σε όλα αυτά φυσικά προστίθεται το κλίμα αβεβαιότητας. Όχι μόνο για τους μαθητές της Β’ λυκείου, αλλά για όλο τον κόσμο.
Έναν λόγο παραπάνω να νιώθουν ψυχολογική επιβάρυνση όμως έχουν οι μαθητές της Β λυκείου γιατί είναι φυσιολογικό να τους απασχολούν οι συνθήκες γύρω από τις οποίες θα ξεκινήσει η σχολική χρονιά, αν θα προκύψει δεύτερο κύμα κρουσμάτων και περιοριστικών μέτρων που θα επηρεάσει το σχολικό πρόγραμμα και αν θα διεξαχθούν του χρόνου οι πανελλαδικές εξετάσεις κανονικά και με ποιον τρόπο.
Ανησυχίες που μπορεί να επιβεβαιωθούν, μπορεί και όχι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να περιμένουμε καιρό για να το μάθουμε!
Και αν κάτι πρέπει να μας μείνει από την ιστορία αυτή είναι ότι θα αντιμετωπίζαμε πολύ διαφορετικά την κατάσταση αυτή, εάν υπήρχε τεχνογνωσία στον τομέα της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης και του e-learning.
Η τεχνολογία αναπτύσσεται συνεχώς και η συνεισφορά της στον τομέα της εκπαίδευσης πρέπει και οφείλει, να μην παραμελείται!
Είναι τόσο ευδιάκριτα τα πλεονεκτήματα που προσφέρει, που θα το χαρακτηρίζαμε ως αμέλεια ολόκληρος ο χώρος της εκπαίδευσης να μην στραφεί προς αυτήν!