Back

Β λυκείου κ Covid-19 | 5 Συμβουλές για να καλυφθούν τα κενά

Β λυκείου & Covid-19: 5 Συμβουλές για να καλυφθούν τα κενά

Θεόδωρος Μερτσανίδης

Όπως γράψαμε και σε προηγούμενο άρθρο, η πανδημία του covid-19 επηρέασε σε μεγάλο βαθμό το παγκόσμιο εκπαιδευτικό σύστημα με συνέπειες ορατές και μη, εκ πρώτης όψεως, σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου.

 

Αν είσαι μαθητής της Β λυκείου τότε οι συνέπειες αυτές , ίσως να μην είναι ακόμα ορατές.

 

Και ο λόγος που σε αυτό το άρθρο εστιάζουμε στους μαθητές της Β λυκείου, είναι γιατί αν δημιουργήθηκαν κενά την περίοδο αυτή, είναι πολύ σημαντικό να καλυφθούν άμεσα καθώς η αντίστροφη μέτρηση για την προετοιμασία των πανελλαδικών εξετάσεων σιγά σιγά ξεκινάει !

 

Παρακάτω παραθέτουμε ορισμένες συμβουλές για να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος και να ξεκινήσουμε την προετοιμασία μας για τις Πανελλαδικές εξετάσεις με τα σωστά θεμέλια.

1. Ξεκίνα Επανάληψη

Το έχουμε ξαναπεί. Η επανάληψη είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως. Δεν βγήκε τυχαία αυτό το αρχαίο ρητό.

 

Ξεκίνα από τα μαθήματα που έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα για εσένα και μελέτησε καλά την θεωρία από την αρχή. Λύσε ξανά τις ασκήσεις που έχετε κάνει στην τάξη με τον καθηγητή και μετά προσπάθησε να λύσεις μόνος σου παρόμοιες.

 

Επίλυσε κριτήρια αξιολόγησης και τεστ που θα σε βοηθήσουν να δεις τις αδυναμίες που έχεις.

2. Μην ξεφυλλίζεις το βιβλίο … Μελέτησε !

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι μαθητές, είναι να μαθαίνουν παπαγαλία ορισμούς, θεωρίες, προτάσεις κλπ , χωρίς να επεξεργάζονται αυτά που διαβάζουν και χωρίς να δίνουν την απαιτούμενη βαρύτητα στη σημασία των ορισμών.

 

Κατανόησε αυτό που διαβάζεις. Μην προχωράς παρακάτω. Το μόνο που καταφέρνεις είναι να αφήνεις κενά! Σε όλες τις επιστήμες οι ορισμοί είναι αυστηροί και η κατανόηση τους αποτελεί προπύργιο της σωστής προετοιμασίας.

 

Ειδικότερα στις φυσικές επιστήμες (μαθηματικά, φυσική , χημεία κλπ), η άγνοια του θεωρητικού περιεχομένου ενός μαθήματος και η παρερμηνεία εννοιών μπορεί να σε εκτοπίσει σταδιακά στην προσπάθειά σου να ανεβάσεις το επίπεδο.

 

Πρώτα, εξασφαλίζουμε το θεωρητικό κομμάτι και μετά περνάμε στο πρακτικό.

 

Αν θες λοιπόν να είσαι πιο αποδοτικός, άλλαξε τις συνήθειες στον τρόπο με τον οποίο διάβαζες και μάθε να μελετάς !

3. Μάζεψε απορίες και ρώτα

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, είναι λογικό  να σου δημιουργούνται απορίες. Γι’ αυτό λοιπόν μάζεψε τις απορίες σου και ρώτα!

 

Όταν πήγαινα και εγώ σχολείο, είχα συχνά απορίες και ντρεπόμουν να ρωτήσω. Σε αυτήν την ηλικία δεν υπάρχει η απαιτούμενη οικειότητα με το αντικείμενο για να μπορείς από μόνος σου να ερευνήσεις και να επιλύσεις τις απορίες σου.

 

Κατά την διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων , έμαθα ότι όταν μελετάς και σου δημιουργούνται απορίες,  οφείλεις να ρωτάς. Προσοχή όμως. Για να μη υπάρξει παρανόηση, μη ρωτάς χωρίς λόγο και αιτία. Διάβασε, ψάξε και αν δεν βρεις την λύση, κάνε ερωτήσεις που έχουν ουσία και σε απασχολούν!

 

Μη περιμένεις λοιπόν να γίνεις φοιτητής για να μάθεις να ρωτάς. Ρώτα τον καθηγητή σου στο σχολείο, όσο ακόμα είναι ανοιχτό, ή κάποιον συμμαθητή σου που εμπιστεύεσαι. Εάν παρακολουθείς μαθήματα σε φροντιστήριο, ρώτα τον καθηγητή του φροντιστηρίου ή αλλιώς, ρωτά εμάς εδώ!

4. Φτιάξε το πρόγραμμά σου

Αφού λοιπόν συνειδητοποιήσεις ότι η σωστή μελέτη είναι το Α και το Ω για την σωστή προετοιμασία, φτιάξε τις κατάλληλες συνθήκες για να μελετήσεις αποδοτικά. Η περίοδος που μας πέρασε, με την απαγόρευση της κυκλοφορίας και τον εγκλεισμό στο σπίτι, ενδεχομένως να επηρέασε το πρόγραμμά σου.

 

Εάν δεν έχεις σταθερές ώρες ύπνου, μάλλον ήρθε η ώρα να αποκτήσεις! Το άστατο ωράριο δεν θα σε βοηθήσει να είσαι παραγωγικός. Προσπάθησε να κοιμάσαι και να ξυπνάς νωρίς, ώστε να έχεις όλη την ημέρα διαθέσιμη μπροστά σου.

 

Προγραμμάτισε τις ώρες που θα διαθέσεις για διάβασμα και προσπάθησε να είσαι συνεπής κάθε ημέρα. Ξεκίνα το διάβασμά σου από το πρωί και άφησε την υπόλοιπη ημέρα ελεύθερη για ξεκούραση.

 

Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης, ασχολήσου με δραστηριότητες που σου γεμίζουν και καθαρίζουν το μυαλό. Δημιούργησε τις απαραίτητες συνθήκες για να είναι αποδοτική η προσπάθεια σου!

5. Άλλαξε συνήθειες

Καλά τα όσα αναφέραμε, αλλά για να είναι και ουσιαστική η προσπάθεια που κάνεις, θα πρέπει να αλλάξεις και ορισμένες ‘’κακές‘’ συνήθειες που ενδεχομένως να υπάρχουν.

 

Πρώτο και κυριότερο, όταν μελετάς κλείσε το κινητό σου ή βάλε το σε αθόρυβη λειτουργία. Σου αποσπάει την προσοχή κάθε φορά που χτυπάει και δεν σ’ αφήνει να συγκεντρωθείς στο διάβασμά σου.

 

Βάλε μουσική χωρίς στίχους αν νομίζεις ότι σε βοηθάει. Σε πολλά άτομα είναι ευεργετικό και επιταχύνει τη διαδικασία συγκέντρωσης.

 

Μη διαβάζεις στο κρεβάτι, μην κάνεις την ζωή σου δύσκολη! Δεν μπορείς να απλώσεις τα τετράδια και τα βιβλία σου, δεν μπορείς να γράψεις με ευκολία και φυσικά σε παίρνει εύκολα ο ύπνος.

 

Περιόρισε το gaming και τις ώρες που περνάς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε πλατφόρμες τύπου Instagram, facebook, snapchat και youtube. Η τουλάχιστον κάνε το με μέτρο και εφόσον έχεις τελειώσει την μελέτη σου.

 

Δημιούργησε ευχάριστες συνήθειες που θα ανεβάζουν την διάθεση μετά την μελέτη, όπως μια βόλτα με την παρέα σου ή παρακολούθησε κάποιο επεισόδιο της αγαπημένης σου σειράς, αλλά πάντοτε με μέτρο και σύνεση.

 

Είναι η τελευταία σου χρονιά πριν τις πανελλήνιες εξετάσεις και πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι όσο ποιοτικότερη είναι η δουλειά που θα κάνεις το διάστημα αυτό, τόσο πιο πολύ θα επωφεληθείς κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς που έρχεται.

 

Δυστυχώς διαμορφώθηκαν έτσι οι συνθήκες που δεν ευνόησαν την αποτελεσματική προετοιμασία στα μαθήματα της Β΄ Λυκείου. Εξάλλου, ένας χρόνος έμεινε, θα έχεις όλο τον χρόνο στη διάθεση σου το επόμενο καλοκαίρι να τον περάσεις στην παραλία !