Back

Εθελοντική δράση:

“Τα προβλήματα λύνονται με πράξεις”

Εθελοντικός καθαρισμός

Η ομάδα της e-Noesis το πρωί της 1ης Σεπτεμβρίου 2019 υλοποίησε την πρώτη της εθελοντική δράση με στόχο την συλλογή ποσότητας σκουπιδιών που βρίσκονταν στις ακτές της περιοχής του Βαρικού, Λιτοχώρου.

 

Η δράση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του παγκόσμιου εθελοντικού καθαρισμού ακτών που είναι έως 31 Οκτωβρίου. Είναι μια πρωτοβουλία της ocean conservancy , οργανισμού που προστατεύει τους ωκεανούς και τις θάλασσες και συντονιστής στην Ελλάδα είναι η Helmepa, Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος.

Μικροί και μεγάλοι έσπευσαν να συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή με αποτέλεσμα η συμμετοχή του κόσμου να είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη εκπλήσσοντας μας πολύ θετικά.

Η διαδικασία

Είναι σημαντικό να ευχαριστήσουμε θερμά τον Δήμο Δίου, ο οποίος μας προσέφερε τα απαραίτητα (σακούλες, γάντια, νερά κτλ.) ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη αυτό που είχαμε σχεδιάσει όλον αυτό τον καιρό. Ξεκινήσαμε, λοιπόν, με λεωφορείο που μας χορήγησε ο Δήμος Δίου από το κέντρο της Κατερίνης και φτάσαμε στην παραλία του Βαρικού.

Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Για την πιο οργανωμένη και πιο αποτελεσματική πραγματοποίηση της δράσης η κάθε ομάδα χωρίστηκε σε μικρότερες υποομάδες με έναν συντονιστή η καθεμία.

Οι εικόνες που αντικρίσαμε μόλις φτάσαμε στην παραλία ήταν άκρως απογοητευτικές. Η ποσότητα των σκουπιδιών που υπήρχε έκανε ένα, κατά τα άλλα, πανέμορφο τοπίο να μοιάζει με χωματερή. Ίσως αυτός να ήταν και ένας από τους λόγους που έκανε όλους τους εθελοντές να καταβάλουν ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια για να αλλάξουν το δυσάρεστο θέαμα.

Για τρεις περίπου ώρες, όλες οι ομάδες εργάστηκαν σκληρά και μάζεψαν έναν τεράστιο όγκο σκουπιδιών. Υπήρχε από όλα τα άτομα ανεξαιρέτως απίστευτη μεθοδικότητα και ζήλος και η συνεργασία μεταξύ των μελών κύλισε κάτι περισσότερο από άψογα.

Πρωταρχικός στόχος της e-Noesis ήταν να μεταδώσουμε σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν την αξία του εθελοντισμού και να πάρουν μία γεύση από το πόσο όμορφα νιώθεις όταν προσφέρεις, ειδικά όταν η προσφορά αυτή γίνεται στον πλανήτη, το ''σπίτι'' όλων μας.

HELMEPA

Από το 1991, η HELMEPA συντονίζει στην Ελλάδα την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών που πραγματοποιείται το τρίτο Σάββατο του Σεπτεμβρίου.

 

Σκοπός της παγκόσμιας αυτής πρωτοβουλίας του περιβαλλοντικού οργανισμού Ocean Conservancy που εδρεύει στις ΗΠΑ, είναι να μετρήσει το βαθμό περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης ατόμων και τοπικών κοινωνιών όταν καλούνται να καθαρίσουν εθελοντικά τις παραλίες από τα σκουπίδια.


Εμείς σαν e-Noesis θέλαμε να συνεισφέρουμε στο έργο της HELMEPA με όποιον τρόπο μπορούμε.

 

Γι’αυτό εφοδιασμένοι από τη HELMEPA με το ειδικό Δελτίο Καταγραφής Απορριμμάτων το οποίο είχε στην κατοχή της η κάθε ομάδα σημειώσαμε τόσο την ποσότητα όσο και το είδος των σκουπιδιών που συλλέξαμε.

 

Τα στοιχεία αυτά για τη σύνθεση και την προέλευση των απορριμμάτων δημοσιοποιούνται με σκοπό την ευαισθητοποίηση όλων μας για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Παρακάτω εμφανίζονται ενδεικτικά τα απορρίμματα που συνάντησαν οι εθελοντές σε μεγαλύτερη συχνότητα. 

Πλαστικά μπουκάλια

28

Σχοινιά αλιείας / σπάγγοι

14

Αλουμινένια κουτάκια

12

Αποτσίγαρα

21

Καλαμάκια

13

Συσκευασίες τροφίμων

8

Το σύνθημα “Τα προβλήματα λύνονται με πράξεις” ήταν σίγουρα αντιπροσωπευτικό, αφού είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό τόσο από τους ενήλικες όσο και από τα παιδιά, ότι προκειμένου να αλλάξει μια δυσάρεστη κατάσταση απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρξει ουσιαστική και μαζική ενεργοποίηση.

Ευχόμαστε η δράση αυτή να ήταν η αρχή για να αγαπήσουν τα παιδιά τον εθελοντισμό και περιμένουμε του χρόνου ακόμη μεγαλύτερη προσέλευση.

Floating Review Template1
4.9/5