Back

Alan Turing. Ο μαθηματικός που “έληξε” τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Τούρινγκ ήταν Άγγλος μαθηματικός, καθηγητής της λογικής, κρυπτογράφος και θεωρητικός βιολόγος.

Λίγα λόγια για τον Alan Turing

Ο Τούρινγκ γεννήθηκε το 1912 στο Πάντιγκτον του Λονδίνου. Ήταν Άγγλος μαθηματικός, καθηγητής της λογικήςκρυπτογράφος και θεωρητικός βιολόγος. Θεωρείται «πατέρας της επιστήμης υπολογιστών», χάρη στην πολύ μεγάλη συνεισφορά του στο γνωστικό πεδίο της θεωρίας υπολογισμού κατά τη δεκαετία του 1930, αλλά και της τεχνητής νοημοσύνης.

-Η φυσική κλίση του Τούρινγκ προς τα μαθηματικά και την επιστήμη δεν ήταν ικανή να κερδίσει τον σεβασμό των δασκάλων του στο Sherborne, ένα διάσημο και ακριβό δημόσιο σχολείο, το οποίο έδινε περισσότερη έμφαση στους κλασσικούς. Ο διευθυντής του έγραψε στους γονείς του: “Ελπίζω ότι δεν θα πέσει μεταξύ δύο σχολών. Εάν πρόκειται να μείνει στο δημόσιο σχολείο, πρέπει να στοχεύσει να γίνει μορφωμένος. Εάν πρόκειται να γίνει απλώς επιστημονικός ειδικός, σπαταλά το χρόνο του σε ένα δημόσιο σχολείο”.

-Παρά το γεγονός αυτό, ο Τούρινγκ συνέχισε να παρουσιάζει αξιοπρόσεκτες δυνατότητες στις επιστήμες που αγαπούσε, λύνοντας προηγμένα προβλήματα του 1927 χωρίς ακόμη να έχει μελετήσει το στοιχειώδη λογισμό.

Το 1928, σε ηλικία δέκα έξι ετών, ο Τούρινγκ μελέτησε την εργασία του Άλμπερτ Αϊνστάιν και όχι μόνο την κατάλαβε αλλά προεξέτεινε τα ερωτήματα του Αϊνστάιν για τους νόμους του Νεύτωνα για την κίνηση, σε ένα κείμενο το οποίο δεν δημοσιεύθηκε.

Enigma
H μηχανή Enigma ήταν μια ηλεκτρο-μηχανική συσκευή κρυπτογράφησης ρότορα. Αναπτύχθηκε και χρησιμοποιούταν έως τα μέσα του εικοστού αιώνα για την προστασία της εμπορικής, διπλωματικής και στρατιωτικής επικοινωνίας. 

Η Enigma εφευρέθηκε από τον γερμανικό μηχανικό Arthur Scherbius στο τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Τα πρώτα μοντέλα είχαν χρησιμοποιηθεί για εμπορικούς σκοπούς από τις αρχές της δεκαετίας του 1920 και εγκρίθηκαν από τις στρατιωτικές και κυβερνητικές υπηρεσίες πολλών χωρών, κυρίως της ναζιστικής Γερμανίας πριν και κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Διαδικασία αποκρυπτογράφησης

Κατά τη διάρκεια του 2ου παγκόσμιου πολέμου ο Turing σημαντικός συμμετέχων στις προσπάθειες στο Μπλέτσλεϊ Παρκ να αποκρυπτογραφήσουν τα γερμανικά μηνύματα. Η εργασία του κρατήθηκε μυστική μέχρι τη δεκαετία του ’70, ακόμη και οι στενοί φίλοι του δεν την ήξεραν.

Ο Turing συνειδητοποίησε ότι δεν ήταν απαραίτητο να εξεταστούν όλοι οι πιθανοί συνδυασμοί για να σπάσουν τους κωδικούς της μηχανής Enigma. Απέδειξε ότι ήταν δυνατό να εξετάσει τις σωστές τοποθετήσεις των διακοπτών (περίπου ένα εκατομμύριο συνδυασμοί) χωρίς να πρέπει να εξεταστούν οι τοποθετήσεις του πίνακα συνδέσεων (περίπου 157 εκατομμύριο συνδυασμοί).

Συμβολή στην ανθρωπότητα

Με το έργο του ο Alan Turing συντόμευσε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατά 2 χρόνια και εκτιμάται πως έσωσε με αυτόν τον τρόπο τουλάχιστον 17 εκατομμύρια ψυχές.

Είναι ο πατέρας της επιστήμης των ηλεκτρονικών υπολογιστών αλλά και της τεχνητής νοημοσύνης.

 

Πολλές από τις εφαρμογές που κάνουν σήμερα τη ζωή μας πιο απλή…πιο διασκεδαστική…πιο γρήγορη…πιο εύκολη αλλά και πιο ασφαλή, δεν θα υπήρχαν ίσως αν δεν είχε υπάρξει αυτός.

 

Ακόμη και η ρομποτική με τις σωτήριες για τις ανθρώπινες ζωές εφαρμογές της στον τομέα της ιατρικής, θα βρισκόταν πολύ-πολύ μακριά από αυτό που είναι, δίχως την αρχική συμβολή του Turing που έφερε τους υπολογιστές σε αυτό που είναι σήμερα.

Ο θάνατός του

Ο Τούρινγκ χρεώθηκε με την κατηγορία της σεξουαλικής διαστροφής. Δεν πρόσφερε καμία υπεράσπιση στον εαυτό του και τελικά καταδικάστηκε. Μετά από δίκη, του δόθηκε η επιλογή μεταξύ της φυλάκισης και μιας ορμονικής θεραπείας για τη μείωση της λίμπιντο. Επέλεξε τις εγχύσεις ορμονών, οι οποίες διήρκεσαν ένα έτος, με πολλές παρενέργειες.

Στις 8 Ιουνίου 1954 η οικονόμος του Τούρινγκ τον βρήκε νεκρό. Είχε πεθάνει την προηγούμενη μέρα. Μια εξέταση νεκροψίας καθόρισε ότι η αιτία ήταν δηλητηρίαση από κυάνιο. Όταν ανακαλύφτηκε το πτώμα του, βρέθηκε ένα μισοφαγωμένο μήλο δίπλα στο κρεβάτι του, και αν και δεν εξετάστηκε για κυάνιο υποτέθηκε ότι ήταν το μέσο μέσω του οποίου καταναλώθηκε η θανατηφόρα δόση. Επίσημη έρευνα θανάτου καθόρισε το θάνατο ως αυτοκτονία.

Το δαγκωμένο μήλο, συνδέθηκε πολλές φορές με το σήμα της Apple.

O Steve Jobs το είχε αρνηθεί, συμπληρώνοντας όμως «Θεέ μου, πόσο θα ήθελα να ήταν έτσι..!».

Ο Turing ήταν πρωταθλητής – μαραθωνοδρόμος. Ήταν αυτιστικός. Ήταν άθεος. Ήταν ομοφυλόφιλος. Έζησε την ερωτική του ζωή κόντρα στο πουριτανισμό της εποχής του. Μισό αιώνα μετά τον θάνατό του, η ανθρωπότητα αναγνώρισε το έργο του. Το μελέτησε. Η συγκλονιστική του ιστορία συγκίνησε. Η ζωή του έγινε βιβλία, ιστότοποι, ταινίες και θεατρικά έργα. Το 2019 ανακηρύχθηκε ως η «πιο εμβληματική προσωπικότητα του 20ού αιώνα». Η προσωπογραφία του θα κοσμεί στο εξής το χαρτονόμισμα των 50 βρετανικών λιρών. 

Μία μηχανή θα μπορούσε να αποκαλείται έξυπνη, αν ήταν σε θέση να πείσει έναν άνθρωπο πως είναι και αυτή άνθρωπος
-Alan Turing

Floating Review Template1
4.9/5