Τα Χριστούγεννα οι σχολικές διακοπές αποτελούν έναν κρίσιμο σταθμό για τους μαθητές των Β’ και Γ’ τάξεων του λυκείου που προετοιμάζονται για τις πανελλήνιες εξετάσεις. Είναι σημαντικό να γίνει μία σωστή και οργανωμένη επανάληψη της ύλης που έχει διδαχθεί τους προηγούμενους μήνες.

            Είναι λογικό ότι λόγω της πίεσης που έχει προηγηθεί τους μήνες μέχρι τις διακοπές των Χριστουγέννων μέσα από τα συνεχή μαθήματα και διαγωνίσματα να υπάρχουν κάποια κομμάτια της ύλης που διαβάστηκαν λάθος ή επιφανειακά. Εφόσον η επανάληψη γίνει μεθοδικά και με τον κατάλληλο τρόπο, οι μαθητές θα μπορούν να γεμίσουν τις μπαταρίες τους μέσα στις διακοπές και ταυτόχρονα, να νιώσουν σιγουριά για τις δυνατότητες τους.

            Συγκεκριμένα, οι μαθητές της Β’ λυκείου μπορούν να καλύψουν τα κενά που έχουν δημιουργηθεί μέχρι εκείνη την περίοδο και να κοιτάξουν με μεγαλύτερη προσοχή και συγκέντρωση τα κομμάτια της ύλης με τα οποία δεν ασχολήθηκαν ιδιαίτερα, είτε λόγω έλλειψης συγκέντρωσης, είτε έλλειψης ενδιαφέροντος για αυτά.

            Όσον αφορά τους μαθητές της Γ’ λυκείου οι διακοπές των Χριστουγέννων αποτελούν την τελευταία ουσιαστική ευκαιρία τους  να μπουν δυναμικά στο παιχνίδι των πανελληνίων και να καλύψουν όποια κενά έχουν δημιουργηθεί. Επίσης είναι σημαντικό να κατανοήσουν πόσος καιρός έχει μένει μέχρι τις εξετάσεις και να οργανώσουν όσο το δυνατόν καλύτερα το διάβασμά τους.

            Όλα τα παραπάνω αφορούν τους, κάπως, πιο “αδύναμους” μαθητές και εκείνους που χρειάζονται λίγο χρόνο ακόμα προκειμένου να νιώσουν σιγουριά για τις γνώσεις και τις ικανότητές τους. Από την άλλη, οι πιο “δυνατοί” μαθητές έχουν χρόνο να επιβεβαιώσουν τις γνώσεις τους και να αναπτερώσουν το ηθικό τους ελέγχοντας και την παραμικρή λεπτομέρεια της ύλης, ασχολούμενοι, ταυτόχρονα, με τα πιο εξεζητημένα κομμάτια της.